18 de juliol del 2014

Montsoriu, un castell de llegenda

El castell de Montsoriu, el castell gòtic més imponent de Catalunya i un dels recintes medievals més importants del país, es va edificar al segle X sobre un antic assentament iber.



El castell gòtic més imponent de Catalunya



Volta gòtica
Torre de les bruixes














Situat al cim d’un turó, al peu del Montseny, entre Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu (La Selva), domina la vall de la Tordera i tot el corredor mediterrani de Girona a Granollers. Aquesta envejable situació el va portar a ser la seu militar dels vescomtes de Cabrera quan aquesta nissaga era de les més poderoses del país i de la Mediterrània. Entre els anys 1230 i 1240, Guillem i Ponç de Montsoriu van participar en les conquestes de Mallorca, Menorca i València que va encapçalar Jaume I, aconseguint una important quantitat de riquesa. S'ha calculat que en el conjunt dels dominis dels Cabrera, pels volts del 1360, hi habitaven una mica més de 20.000 persones (la resta de senyors del país, de mitjana tenien la meitat de súbdits). 


Maqueta del castell
El castell de Montsoriu va esdevenir un centre de defensa i d’estratègia durant més de cinc-cents anys i fou un punt de referència de la noblesa catalana i una fortalesa inexpugnable per la seva impecable construcció i pels sistemes de defensa.





Montsoriu, un castell de llegendes


A part de les llegendes sobre bruixes que hi habitaven el castell, diuen que la fortalesa era abastida per túnels secrets i això la feia molt resistent als setges, i que allà es va escampar la revolta que va capgirar la vida de tots els catalans de l’edat mitjana:

Un vassall del senyor de Montsoriu, va casar-se amb una de les noies més boniques de la rodalia. A causa del Dret de Cuixa, el vell tribut de vassallatge, un cop casats el nuvi va haver de presentar la núvia al senyor. L'endemà, de bon matí, el nuvi va anar al castell a recuperar la seva esposa. Els guàrdies del castell van rebre el noi de males maneres, li digueren que el senyor encara dormia i que hi tornés l'endemà. Així passaren tres dies. El que feia quatre el minyó pujà al castell disposat a tot. Un cop a dalt, el jove es tragué una daga i amb un cop precís travessà el cor del senyor de Montsoriu sense que els guàrdies ho poguessin evitar. Enmig de la confusió creada, els nuvis ho aprofitaren per fugir muntanya avall, anant-se a refugiar al poble. Allà tothom els esperava disposats a defensar la raó del jove matrimoni. Acaba la llegenda dient que d'aquell moviment de la gent del poble en va néixer la guerra dels remences, en la qual els vassalls varen alçar-se contra el poder i els abusos dels senyors.


Castell de Mointsoriu: www.montsoriu.cat/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar en la Xusquipèdia