26 de juliol del 2014

El Castell de Sant Martí Sarroca, la joia més preuada del Penedès

Situat al cim del turó de la Roca, a Sant Martí Sarroca (Alt Penedès) amb l'església de Santa Maria formen l'anomenat Conjunt monumental de la Roca, catalogats com monument històric artístic d'interès nacional.


Monument històric artístic d’interès nacional


El cavaller Lleó
El castell acull diverses col·leccions arqueològiques i etnològiques de gran interès, ademès, atenció, un monument funerari ibèric (segle III a.C.), un cap de dona de pedra (segle I a.C.) conegut com la Venus del Penedès, unes làpides sepulcrals romanes, una sopera morisca de ceràmica de Manises del segle XIV, peça considerada única, i una enigmàtica grisalla renaixentista denominada El Cavaller Lleó.



absis
L’església de Santa Maria és una de les construccions més preuades del romànic català, en especial el seu meravellós absis del segle XII, considerat el millor d’Europa. Té afegits d'estils posteriors, com el campanar octogonal, del segle XVI, construït damunt el cimbori, una capella barroca, una porta d'estil renaixentista a la façana oest i una capella neoclàssica, edificada sobre el braç nord del creuer dels segles XVII i XVIII, amb un altar i retaule barrocs. Gaudirem com en lloc d’aquest catàleg exemplar d’estils.





Sant Martí Sarroca, un castell d'èpica
Malgrat estar avui demostrat l'antic assentament ibèric, les primeres notícies d’aquest edifici daten de l’any 966, quan Galí de Santmartí, veguer del Penedès i senyor del castell, el va fer reconstruir, per què havia quedat molt malmès per les invasions musulmanes. Per la seva ubicació, aquest castell va ser determinant en la reconquesta catalana.

Al segle XVIII, durant la Guerra de Successió, fou un dels últims nuclis de resistència a les tropes de Felip V d'Espanya, juntament amb el Castell de Cardona. Es va rendir el 18 de setembre de 1714, una setmana després que Barcelona i els seus defensors van ser perseguits i massacrats per les tropes borbòniques.

Més informació: santmartisarroca.cat/turisme

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Gràcies per participar en la Xusquipèdia